Verkiezingen: stellingen en een argumentatie-oefening

DELEN VIA

Op 15, 16 en 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen en dat levert deze maand dus veel voer voor debat op! In deze blog vind je een grote hoeveelheid themastellingen over de verkiezingen én de argumentatie-oefening ‘Politieke standpunten langs de AUB-meetlat’.

Elke stelling is ingedeeld op niveau en thema en daarnaast zijn er ook een aantal ludieke stellingen om uit te kiezen. Met behulp van de oefening kunnen leerlingen onderzoeken of de standpunten van partijen wel worden uitgelegd volgens de AUB-methode.

Veel debatplezier!

Alle actuele stellingen vind je op onze stellingenpagina.

Politieke standpunten langs de AUB-meetlat

Politici verkondigen op dit moment overal op televisie en social media standpunten uit hun verkiezingsprogramma’s. Maar, leggen politieke partijen deze standpunten eigenlijk wel goed uit? Dat kunnen leerlingen onderzoeken met de oefening ‘Politieke standpunten langs de AUB-meetlat’. Van verschillende partijen hebben wij in totaal zes standpunten uitgekozen. Leerlingen kijken of ze het AUB-model (Argument, Uitleg, Bijvoorbeeld) helemaal herkennen of dat er één of meerdere stappen missen! We hebben er ook een antwoordblad bijgeschreven met toelichting en geven een voorbeeld van hoe het standpunt wél aan AUB zou voldoen. Aan leerlingen de taak de ‘AUB’ in elk standpunt te ontdekken, en eventueel te verbeteren of aan te vullen!

Hieronder vind je al onze stellingen die te maken hebben met de verkiezingen. Als je op de stelling klikt, verschijnt deze groot op je scherm of digibord: mét timer voor de spreektijden en een bel die afgaat als de tijd om is.

Aan de slag met debat?

VOOR LEERLINGEN/STUDENTEN

Debattraining

Met jouw klas debatteren? Wij bieden altijd een training op maat! Bekijk ons aanbod.

AAN DE SLAG

Online debatteren

Debatteren terwijl de hele klas of de debatclub thuiszit: hoe pak je dat aan? Lees alles over de online tools die je kan gebruiken en de debatvormen die geschikt zijn.Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!