SINDS 2008

NK Debatteren vmbo

Het NK Debatteren vmbo is hét landelijke debattoernooi speciaal voor vmbo-leerlingen. Laagdrempelig én uitdagend. De sfeer is goed, het enthousiasme groot en de drempel laag. Of je nou veel of weinig ervaring met debatteren hebt; iedereen kan meedoen. Juist het wedstrijdelement geeft leerlingen dat extra zetje om nog beter hun best te doen en er echt voor te gaan. Gaan jullie de uitdaging aan?

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom mailen wij zes weken van te voren de debatstellingen zodat je kunt oefenen met je klas. Alle andere praktische informatie sturen we drie weken van te voren per e-mail op. Daarnaast ontvangen alle teams die meedoen dit jaar een gratis voorbereidende toernooitraining.

Waarom meedoen?

Tegenwoordig wordt er veel van leerlingen gevraagd. Vmbo-leerlingen missen soms daarbij het zelfvertrouwen of de vaardigheden om hun mening te uiten. Door ze handvatten te geven, durven ze eerder te spreken en leren ze dat hun mening ertoe doet.

Meedoen aan het NK Debatteren vmbo is een unieke ervaring. Door te debatteren en te oefenen voor het toernooi, vergroten leerlingen hun spreek- en luistervaardigheden. Bovenal leren ze op zichzelf te vertrouwen.

De debatstellingen die we gebruiken zijn prikkelend en actueel. Daardoor leren leerlingen zich te verdiepen in maatschappelijke onderwerpen. Daarbij gaat het er niet alleen om wat de debaters zeggen, maar ook hoe overtuigend ze dat doen.

Waarom starten met debat in de klas?

De toernooidag

De toernooidag bestaat uit drie debatrondes; twee rondes met stellingen die jullie van tevoren kunnen voorbereiden. En één ronde met een improvisatiestelling die op de dag zelf bekend wordt gemaakt.

De debatvorm die we gebruiken, Freeze & Go, bestaat uit een openingsspeech, een open debat en een afsluitende eindspeech. Geschikt voor zowel beginnende, als meer ervaren debaters. Tijdens het toernooi beoordeelt de jury de teams op argumentatie, presentatie en teamwork. Welk team weet het best te overtuigen en gaat met de beker naar huis?

 

Praktische info

Wie
Bovenbouwleerlingen van alle leerwegen van het vmbo. Iedere school vaardigt maximaal twee teams van vijf debaters af, plus eventueel een leerling-jurylid en/of reservedebater

Wanneer
Vrijdag 11 april 2025, 12:30 – 17:00 uur
Let op: tijden zijn onder voorbehoud. 

Waar
Revius Lyceum, Doorn

Kosten
Deelname kost € 100,- per team. De voorbereidende toernooitraining zit hierbij inbegrepen*.
*Deze aanbieding geldt alleen in schooljaar 2024-2025.

Stellingen

  1. Elke middelbare scholier moet een keer vrijwilligerswerk doen in het buitenland
  2. Televisieprogramma’s* over Defensie doen meer goed dan kwaad
    *Zoals Special Forces en Kamp van Koningsbrugge

Programma

12:30

Opening

12:45

Bekendmaking stelling 1

13:05 – 13:55

Debatronde 1

14:00

Bekendmaking stelling 2 

14:15 – 15:05

Debatronde 2

15:20

Bekendmaking stelling 3 (improv)

15:45 – 16:30

Debatronde 3 

16:45

16:55

Finaleprogramma

Bekendmaking uitslag

17:00

Einde programma

Meer informatie?

Twee à drie weken voor het toernooi ontvang je alle praktische informatie. Download voor meer informatie over de toernooidag de toernooihandleiding onderaan de pagina.

Wil je meer info of meedoen met dit toernooi?

Bel Laura via 035 – 625 20 51 of neem contact op per mail.

Laura Haagmans

Projectmanager Toernooien

Deelnemersinformatie

Toernooihandleiding

Alle praktische toernooi informatie en wedstrijdregels in één document

Juryhandleiding

Documenten om mee te oefenen als (leerling-) jurylid

Artboard-4-doorzichtig

Wist je dat we ook trainingen aanbieden die bedoeld zijn om jouw klas klaar te stomen voor een toernooi?

Handige blogs over toernooien

BLOG

Debat versus Beraad: welke werkvorm kies jij?

In deze blog bespreken we het verschil tussen beraad en debat.

BLOG

Een goed betoog: zo onthoud je ‘m!

In deze blog geven we je drie tips hoe jij jouw betoog beter onthoudt: het geheugenpaleis, oefenen en niet uit je hoofd leren.

BLOG

Een goed betoog: maak ‘m onvergetelijk

Dat iemand jouw betoog onthoudt is zelfs essentieel om diegene te overtuigen. Daarom geven we je in deze blog drie tips om ervoor te zorgen dat luisteraars jouw speech onthouden.