Speech

Een goed betoog: zo onthoud je ‘m!

DELEN VIA

Je staat voor een volle zaal, iedereen zit klaar om naar jouw speech te luisteren. Dit is jouw moment om de spotlight te pakken. Maar… hoe wilde je ook alweer openen? Wat wilde je zeggen? Wat was je tekst? Zwetend word je wakker. Die speech morgen wordt niks, wat als je een black-out krijgt? Je bent zeker niet de enige die deze nachtmerrie wel eens heeft gehad. In deze blog geven we je drie tips hoe jij jouw tekst beter onthoudt: het geheugenpaleis, oefenen en niet uit je hoofd leren. Oh, en natuurlijk een laatste redmiddel! Zo hoef jij straks niet meer ’s nachts wakker te schrikken.

Tip 1: het Geheugenpaleis

De eerste tip om jouw speech te onthouden komt uit de Griekse Oudheid. Gedurende deze periode moesten sprekers lange teksten onthouden die zij als advocaat of politicus deelden met hun volgers. Om dit goed te doen, maakten zij gebruik van het geheugenpaleis. Dit is een mentale wandeling door een gebouw dat je goed kent: het huis waar je woont of de school waar je naartoe gaat. Als spreker koppel je verschillende onderdelen uit jouw speech aan verschillende plekken in het gebouw. Als je dan door je verhaal heen ‘wandelt’, is het makkelijker om de informatie terug te halen. Zo koppel je bijvoorbeeld jouw openingszin aan de voordeur, en gebruik je de hal als bruggetje naar jouw kernboodschap. Op het moment dat je dan tekst dreigt te vergeten, bedenk je gewoon waar je in het gebouw bent!

Check hier een goede illustratie van het Geheugenpaleis op YouTube: (208) Snapje? ft. Lucas Hamming – Geheugenpaleis | Het Klokhuis – YouTube

Tip 2: oefen je speech hardop

De tweede tip ligt voor de hand: oefen je speech een aantal keer. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar veel mensen leren hun speech slechts uit hun hoofd door deze (in stilte) te lezen. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat je weet wat je moet zeggen, maar door het hardop te oefenen, ervaar je ook hoe de zinnen klinken. Je komt erachter of de zinnen elkaar goed opvolgen en of ze makkelijk uit te spreken zijn. Dat is belangrijk, want er zit een groot verschil tussen schrijftaal en spreektaal: hoe je iets schrijft, is vaak anders dan hoe je iets uitspreekt. Als je de speech dan toch hardop oefent, laat dan ook gelijk iemand meeluisteren. Zo oefen je met spreken voor publiek en kun je gelijk feedback vragen. Niemand in de buurt? Film jezelf en kijk het terug! Vaak vallen er dan bepaalde dingen op die je in eerste instantie nog niet doorhad, zoals je spreektempo of houding.

Tip 3: leer je speech niet letterlijk je hoofd

De laatste tip is om je toespraak niet letterlijk uit je hoofd te leren. Hoewel je zelf van tevoren precies weet wat je wil zeggen, weet je publiek dat niet! Als je jezelf vastpint op wat je moet zeggen, dan is de kans ook groot dat je van slag raakt als je niet precies op de tekst komt. Hierdoor loop je ook het risico dat je veel meer zaken vergeet, dat je verhaal rommeliger wordt en misschien zelfs vastloopt…

Moet je dan helemaal niets uit je hoofd leren? Nee hoor! Er zijn zeker onderdelen die zich heel goed lenen om uit je hoofd te leren: denk bijvoorbeeld aan de eerste zin, laatste zin en de kernboodschap. Die eerste zin zorgt ervoor dat je vol vertrouwen aan je verhaal begint; de laatste is de pakkende afsluiter en de kernboodschap is de zin waarvan je zeker wilt dat de luisteraars het kunnen herhalen.

En in nood? Als je het echt even niet meer weet? Gebruik dan een spiekbriefje. Meestal is het niet verboden om een briefje mee te nemen, en het kan je vaak houvast bieden. Maar let wel op! Neem niet je compleet uitgeschreven tekst mee. Dat heb je ook niet nodig als je bovenstaande tips hebt toegepast. Op je blaadje hoeven enkel de belangrijkste steekwoorden te staan. Die kunnen je helpen om je verhaal terug te vinden als je het even kwijt bent.

Meer tips en tricks? Volg ons op Instagram! Elke week delen wij hier debat- en presentatietips!

Conclusie

Dus, de volgende keer dat jij een speech moet geven zorg je ervoor dat je de speech hebt opgebouwd aan de hand van het geheugenpaleis. Al wandelend door jouw tekst, kun je dan jouw speech een aantal keer hardop oefenen. Gelukkig weet je nu ook dat je de tekst niet meer letterlijk uit je hoofd hoeft te kennen: je publiek weet toch niet wat jij precies wil zeggen én je hebt in geval van nood een spiekbriefje bij je. Als je dit allemaal toepast en oefent, dan hoef jij de volgende keer niet meer zwetend wakker te worden en ga jij knallen met die speech! 

Ben jij al een kei in speechen? Of wil je (nog) beter worden? Doe dit schooljaar dan mee aan het NK Debatteren, hier kun je laten zien en horen wat voor vlammende speech jij in huis hebt! We organiseren het NK voor havo/vwo, onderbouw, vmbo en mbo. 

Met speciale dank aan: Martijn Wackers (TU Delft)

TRAINING VOOR LEERLINGEN/STUDENTEN

Onze debattrainingen in de klas – gegeven door jonge, enthousiaste en ervaren trainers – bestaan uit een korte uitleg en veel debatteren.

DOE MEE!

Ben je al begonnen met debatteren in de klas? Wij geven drie tips om nu te starten met debatteren!

RECENTE BLOGS

Ook interessant voor jou

BLOG

Debatteren op het vmbo: durf en doe!

Wij zijn ervan overtuigd dat debatteren juist iets is voor het vmbo, waar jongeren vaak veel meer kunnen dan ze zelf denken! In de vmbo-klassen van het Comenius College in

BLOG

Debatteren over gevoelige onderwerpen

Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan

BLOG

Waarom debatteren met jouw basisschoolklas?