SINDS 1998

NK Debatteren havo/vwo

Het NK Debatteren havo/vwo bestaat al meer dan 25 jaar. Daarmee is het uitgegroeid tot het grootste debattoernooi van Nederland! Meer dan honderd scholen doen jaarlijks mee met deze wedstrijd. Hiermee is het een uitdagende dag voor startende en meer ervaren debaters van havo en vwo. Ook wordt tijdens het toernooi de individuele Troublespeech-wedstrijd georganiseerd.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom mailen wij zes weken van te voren de debatstellingen zodat je kunt oefenen met je klas. Alle andere praktische informatie sturen we twee á drie weken van te voren per e-mail op. Twijfel je of je je goed kunt voorbereiden op het toernooi? Volg dan onze toernooitraining. 

Waarom meedoen?

Het NK Debatteren havo/vwo is voor iedere deelnemer leuk en spannend. Als team proberen leerlingen samen te laten zien wat ze in huis hebben. Dat is niet alleen goed voor het groepsgevoel, maar ook voor het analytisch denkvermogen, argumenten en presenteren. Maar bovenal voor het zelfvertrouwen.

De debatstellingen die we gebruiken zijn prikkelend en actueel. Daardoor leren leerlingen zich te verdiepen in maatschappelijke onderwerpen. Daarbij gaat het er niet alleen om wat de debaters zeggen, maar ook hoe overtuigend ze dat doen.

Waarom starten met debat in de klas?

Het toernooi

Op het NK Debatteren havo/vwo hanteren wij de parlementaire debatvorm. Eén team is de voorstander en één team de tegenstander van de gegeven stelling. Een ervaren en enthousiaste jury beoordeelt de teams op presentatie en argumentatie. Om je team te laten kwalificeren voor de finaledag, kun je kiezen uit drie voorrondedagen.

Parallel aan het toernooi loopt de individuele Troublespeech-wedstrijd bedoeld voor havo/vwo bovenbouwleerlingen. Tijdens deze speech van maximaal twee minuten probeert de voordrager zich uit een lastige situatie te redden.

De beste teams van de voorrondes én de beste deelnemers aan de individuele Troublespeech-wedstrijd kwalificeren zich voor de finaledag op een Nederlandse universiteit. Daar mogen zij strijden om de kampioenstitel. Hoe veel teams er door gaan wordt bepaald aan de hand van het totaal aantal deelnemers.

Praktische info

Wie
Bovenbouwleerlingen havo/vwo. Iedere school vaardigt maximaal twee teams van vier debaters af, plus eventueel een leerling-jurylid en/of een reservedebater.

Wanneer
Voorronde 1: vrijdag 15 november 2024, 12:00 uur tot 18:15 uur
Voorronde 2: vrijdag 29 november 2024, 12:00 uur tot 18:15 uur
Voorronde 3: zaterdag 30 november 2024, 12:00 uur tot 18:15 uur
Finale: zaterdag 25 januari 2025, 9:45 uur tot 18.00 uur

Let op: tijden zijn nog onder voorbehoud

Waar
15 november 2024: Coornhert Lyceum, Haarlem
29 & 30 november 2024: Stedelijk Gymnasium Nijmegen
25 januari 2025: Erasmus Universiteit, Rotterdam

Kosten
Deelname kost € 175,- per team.

Stellingen
De voor te bereiden stellingen zijn:

  1. Nederland moet weer ontwikkelingshulp bieden aan Afghanistan*.
  2. Het moet verboden worden voor politici om sociale media-accounts te hebben.
  3. Nederland moet 4% van het bbp uitgeven aan Defensie.
 
*Toelichting vanuit Ministerie van Buitenlandse Zaken: Voor de machtsovername van de Taliban bestond de Nederlandse ontwikkelingshulp in Afghanistan uit onderwijs, het versterken van de positie van vrouwen en meisjes, gezondheidszorg, vredesopbouw, het versterken van de rechtsstaat, watermanagement en verbeteren van voedselzekerheid. Direct na de machtsovername heeft Nederland haar hulp gestopt. Na een aantal maanden is alleen beperkte hulp weer opgestart op het gebied van het voorzien in basisbehoeften als gezondheidszorg en voedselhulp via de VN, waarbij niet met de Taliban wordt samengewerkt. 
 

Programma

11:45 – 12:15

Ontvangst teams

12:45

Opening

13:00

Bekendmaking stelling 1 

13:15 – 14:20

Debatronde 1

14:25

Bekendmaking stelling 2 

14:45 – 15:50

Debatronde 2

15:50 – 16:05

Pauze

16:05

Bekendmaking stelling 3

16:30 – 17:35

Debatronde 3

17:40

17:55

18:05

Troublespeech-finale

Docentendebat

Bekendmaking uitslag

18:15

Einde

Meer informatie?

Twee á drie weken voor het toernooi ontvang je alle praktische informatie. Download voor meer info over de toernooidag de toernooihandleiding onderaan de pagina.

Wil je meer info of meedoen met dit toernooi?

Bel Bibi via 035 – 625 20 51 of neem contact op per mail.

Bibi Smaal

Bibi Smaal

Projectmanager Toernooien

Deelnemersinformatie

Toernooihandleiding

Alle praktische toernooi informatie en wedstrijdregels in één document

Juryhandleiding

Documenten om mee te oefenen als (leerling-) jurylid

INDIVIDUELE WEDSTRIJD

Troublespeech-wedstrijd

Hoe krijgen leerlingen de lachers op de hand? En hoe kunnen ze uitleggen waarom een verschrikkelijke situatie eigenlijk best leerzaam is? Of misschien zelfs wel de bedoeling? Tijdens het NK Debatteren havo/vwo vindt ook de individuele Troublespeech-wedstrijd plaats waar scholieren dit kunnen laten zien!

Goed voorbereid de verbale strijd aangaan?

Handige blogs over toernooien

BLOG

Hoe begin je een debatclub?

Elke week samenkomen met enthousiaste leerlingen om te debatteren! Een debatclub is de perfecte manier om een debatcultuur op je school levendig te houden. Maar hoe zorg je ervoor dat

BLOG

Debat in het (burgerschaps)curriculum

In onze blog ‘Burgerschapsonderwijs: ga debatteren!’ vertelden we je hoe debatteren een invulling kan zijn van burgerschapsonderwijs. In dit tweede deel leggen we je uit hoe debatteren aansluit bij de

BLOG

Drie debatvormen voor positieve groepsvorming

Het schooljaar is begonnen, en daarbij ook het proces van (positieve) groepsvorming en groepsdynamiek. Zelfs wanneer de samenstelling van je klas onveranderd is, moeten leerlingen het veilige en fijne groepsgevoel