25 jaar ervaring

Over Stichting Nederlands Debat Instituut

Al vijfentwintig jaar is het onze missie om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doen we door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van nascholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. We werken op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Ons team

Kent alle goede restaurants in Amsterdam!

Josje van der Meer
Directeur

Vindt het belangrijk dat alle jongeren dezelfde kansen krijgen. Als directeur, samen met het hele team, dagelijks bezig deze missie meer werkelijkheid te laten worden.

Voerde ooit een discussie met Rob Jetten over de monarchie!

Merve Kurul
Trainer

Begon met debatteren in de tweede klas, heeft vervolgens haar passie voor het debatteren ingezet in de jongerenraad van haar gemeente en bij het Ministerie EZK als Klimaatambassadeur van de Toekomst. Ze studeert Rechten en Life Science & Technology en brengt als debattrainer de kunst van het debatteren over op jongeren.

Kent de hele ABBA biografie uit haar hoofd!

Bibi Smaal
Projectmanager Toernooien

Organiseren is haar tweede naam en ze kan geen genoeg krijgen van mapjes, to do lijsten en excel bestanden. Bibi organiseert de debattoernooien en het is haar missie kansenongelijkheid aan te pakken.

Kijkt zo'n drie goede films per week!

Nienke Both
Trainer

Haar missie is om jongeren het zelfvertrouwen te geven om voor zichzelf op te komen. Dat doet ze door het geven van debattrainingen door heel Nederland.

Alle teamleden bekijken

Studeert compositie aan het conservatorium!

Thijmen Krijgsman
Trainer

In het verleden heeft hij fanatiek en met een grenzeloos enthousiasme gedebatteerd en als er iets is wat hij mensen graag bijbrengt, dan is het wel die passie, dat fanatisme, en het plezier van koppen bij elkaar; debatteren maar…

Heeft een collectie rockband shirts!

Pepijn Vultink
Trainer

Begon in de vierde klas met debatteren en nog steeds is er niks anders dat hem zo enthousiast maakt. Als hij slechts een fractie van dit plezier kan overbrengen aan anderen is zijn missie geslaagd!

Zijn pak kent ieder toernooi een andere kleur!

Davy Kooij
Trainer

Davy werd in 2019 de beste spreker van ROC RijnIJssel en kon daarna niet meer stoppen met debatteren. Hij krijgt de meest stille scholieren aan de praat en de meest drukke scholieren stil.

Kan je alles vertellen over de nieuwste films!

Severin Heuvelman
Trainer

De vrolijkste noot van ons team. Severin krijgt elke klas mee met zijn enthousiaste trainingsstijl. Als oud mbo debatkampioen is hij dan ook zeer overtuigend!

Gaat nooit de deur uit zonder kleurrijke nagels!

Irene Fredriks
Trainer

Heeft in haar middelbare schooltijd fanatiek meegedaan aan debattoernooien. Ze besloot uiteindelijk van haar passie haar werk te maken en is nu, naast rechtenstudent in Rotterdam, jurylid en freelance trainer.

Maakt op vakantie het liefst foto’s van gebouwen!

Giel Wind
Trainer

Werkt al een tijd voor de stichting en heeft een passie voor politiek en debatteren. Naast zijn studie architectuur overtuigt hij scholieren van de kracht van goed spreken.

Welke stad herken je als je zijn naam achterstevoren leest?

Noah Madretsma
Trainer

Begon in de vijfde klas met debatteren. Veertig wedstrijden, vijf toernooien en twee finales later zit de passie nog steeds even diep!

In haar vrije tijd slingert ze zo ver mogelijk kogel!

Anna Jebose
Trainer

Heeft haar hele middelbare school periode gedebatteerd en kan er geen genoeg meer van krijgen. Ze vindt dat iedereen de kans moet krijgen om de magie van debatteren te ervaren. Daarom geeft ze nu door het hele land trainingen!

Bij haar thuis schijnt altijd het zonnetje!

Martine de Vroome
Controller

Sinds de oprichting van de stichting is Martine er al bij. Ze is onze financiële vrouw en heeft een antwoord op alle vragen over cijfers, getallen en percentages. Martine is de meest optimistische van ons allen.

Vindt het leuk om haar eigen truien te breien!

Amal Maatoug
Trainer

Met altijd een lach op haar gezicht reist Amal vanuit Leiden, waar ze Rechten studeert, het hele land door. Ze wil ervoor zorgen dat jongeren net zo veel van debatteren gaan houden als zij!

‘Debatteren kun je leren’ is haar lijfspreuk!

Conny Ettema
Trainer

Als leerkracht op een basisschool is Conny dé persoon met kennis over debatteren met jonge kinderen. Haar school won diverse keren het Madurodam Basisschool Debattoernooi!

Wordt weer even een klein kind als hij een hond ziet!

Maurizio Koolhoven
Marketing & Communicatie

Gelooft heilig dat debatonderwijs dé manier is om jongeren te helpen zich te (re)presenteren. Als marketing- en communicatiemedewerker verkondigt hij dit aan zoveel mogelijk mensen!

Doet veel vrijwilligerswerk in haar vrije tijd!

Marie-José van der Veer
Projectmanager Trainingen

Verbinding zoeken is het streven van Marie-José. Zowel in haar vrije tijd als op haar werk is zij een geweldige gesprekspartner. Vol zorg onderhoudt zij het contact met docenten en juryleden.

Lynn van Geel

Lynn van Geel
Trainer

Viel ooit in slaap op Maltese live televisie!

Iris van Son
Trainer

Studeert internationale betrekkingen in Groningen met Russisch als specialisatie. Was op de middelbare school fervent wedstrijddebater en is nu lid van de Groningse Universiteitsraad. Gebruikt humor als belangrijkste leermiddel tijdens haar trainingen.

Rosalie van der Broeck
Trainer

Maakte 10 jaar terug haar debatdebuut op het Unicef Debattoernooi waar ze de finale haalde. Vele toernooien en trainingen later is ze haar passie voor het debat nog steeds niet verloren.

Geniet elke dag van haar koptelefoon, bandshirts en LP’s!

Esther Hijman
Trainer

Tricolon, alliteratie of parallellisme: niet alleen weten wat het inhoudt, maar het ook op een overtuigende manier weten te gebruiken! Met passie en een flinke dosis enthousiasme zorgt Esther ervoor dat iedereen plezier krijgt in spreken.

Zoekt in zijn vrije tijd graag naar fossielen!

Raoul Meijer
Trainer

Debatteerde al jaren lang op zijn middelbare school. Nu debatteert hij – naast zijn studie Philosophy, Politics and Economics – bij de Utrecht Debating Society en brengt hij als trainer zijn passie over op jongeren door heel het land.

Als je hem uitdaagt voor een challenge zal hij nooit nee zeggen!

Steg Snelders
Trainer

Als je iets niet snapt, dan kan Steg het op twaalf verschillende manieren aan je uitleggen. Zijn trainingen staan bol van stijlfiguren en beeldspraak, zodat leerlingen op toernooien altijd kunnen scoren op stijl.

Kun je altijd wakker maken voor een bord goede pasta!

Felicity Bakboord
Projectmanager Trainingen

Bel je naar ons om een debattraining in te plannen? Grote kans dat je haar aan de lijn krijgt! Felicity werkte in de advocatuur en besloot na een aantal jaar om de overstap te maken naar een meer maatschappelijke functie. En gelukkig klopte ze bij ons aan! Met haar rechtsgeleerdheid, passie en regel-skills is ze een ideale projectmanager.

Historie

Vanaf de oprichting van het Nederlands Debat Instituut in 1998 is het ons streven geweest om de kennis over goed spreken, luisteren en argumenteren in Nederland te verbeteren. De beste plek om dat te doen is op school. Vandaar dat wij vanaf de eerste dag van ons bestaan actief zijn binnen alle lagen van het onderwijs. Het animo van deelnemende scholen groeide met het jaar en er kwam een cultuurverandering in het onderwijs: meer en meer scholen gingen deelnemen aan debatactiviteiten. Het NK Debatteren voor Scholieren groeide uit tot een van de oudste en grootste scholierencompetities van Nederland met deelname meer dan 100 scholen per jaar.

In 2013 hebben wij onze onderwijsactiviteiten ondergebracht in een stichting. Zo kunnen we met behulp van fondsen en andere partners op steeds grotere schaal debatactiviteiten in het onderwijs organiseren. Met onze eigen activiteiten en de ondersteuning van docenten die zelfstandig met debat aan de slag willen, dragen we inmiddels bij aan debatonderwijs voor tienduizenden jongeren per jaar.

Ons bestuur

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door:

Bestuur - Roderik van Grieken

Roderik van Grieken
Voorzitter

Bestuur - Marieke Kopinsky

Marieke Kopinsky
Penningmeester

Else

Else van Nieuwkerk
Secretaris

Bestuur - Pieter Idenburg

Pieter Idenburg
Algemeen bestuurslid

Bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden, behalve een vergoeding voor gemaakte onkosten. De beloning van medewerkers is gebaseerd op intern ontwikkelde salaristabellen.

Samenwerkingsverband
Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs

Wij willen dat alle kinderen in Nederland dezelfde kansen krijgen, ongeacht hun achtergrond.  Stichting Nederlands Debatinstituut is daarom onderdeel van het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB). SKB is een samenwerkingsverband van vijf maatschappelijke organisaties gericht op het vergroten van kansengelijkheid en het geven van aanvullend burgerschapsonderwijs.

Voor echte kansengelijkheid zijn, naast goed cognitief onderwijs, aanvullende educatieve programma’s gericht op de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren essentieel. Het is van groot belang dat:

  • kinderen en jongeren toegang hebben tot het sociaal kapitaal van mentoren, rolmodellen en netwerken;
  • ze zich bewust worden van hun eigen talenten en interesses en weten hoe ze die in kunnen zetten;
  • ze toegang hebben tot een rijk cultureel leven, zowel om te beleven als om te beoefenen;
  • ze kunnen sporten, bewegen en leren hoe je gezond kunt leven;
  • ze democratische vaardigheden opdoen en nadenken over hun eigen mening, hoe je die mening goed kunt verwoorden en hoe je om kunt gaan met andersdenkenden.

Helaas is dit voor lang niet alle kinderen het geval. Daarom hebben JINC, Stichting Jong Ondernemen, Stichting Move, Stichting Nederlands Debat Instituut en Petje af de handen ineen geslagen. Gezamenlijk zetten wij ons in om:

  1. Onze projecten meer en beter op elkaar aan te laten sluiten en zo scholen effectiever te helpen met alles wat kansengelijkheid kan vergroten. In Rotterdam en Utrecht bieden we een aantal scholen in het primair en basisonderwijs een leerlijn aan die bestaat uit projecten van de partners van het SKB.
  2. De politiek te beïnvloeden om nog meer focus en geld in te zetten op kansengelijkheid voor elk kind, o.a. door middel van goed burgerschapsonderwijs. Zo zijn er gesprekken met het ministerie van OCW en de Gelijke Kansen Alliantie.
  3. Actief kennis te delen als organisaties onderling, om onze eigen bedrijfsprocessen verder te professionaliseren. Op thema’s als opleiding van personeel, impact meten en communicatie is al een ‘community of practice’ gevormd om onderling te kunnen sparren.

Heb je vragen of opmerkingen over het samenwerkingsverband? Mail dan naar [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

ANBI-status

Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het ANBI-keurmerk en voldoet aan haar publicatieplicht door hier het Standaardformulier Publicatieplicht te publiceren. Voor meer informatie vind je hieronder ook het jaarplan 2023/2024 en het meeste actuele jaarverslag 2021/2022.

Stichting Nederlands Debat
Instituut heeft de ANBI-status

KvK: 56978375
RSIN: 852387271

ANBI-status

Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het ANBI-keurmerk en voldoet aan haar publicatieplicht door de hoofdlijnen uit het jaarplan 2023/2024 en het meeste actuele jaarverslag 2021/2022 te publiceren.

Stichting Nederlands Debat
Instituut heeft de ANBI-status

KvK: 56978375
RSIN: 852387271

Onze partners

Ontwerp website Laura de Jongh

Code Klik & Steen

Tekst Noortje van Dorp

Ontwerp website Laura de Jongh

Code Klik & Steen

Tekst Noortje van Dorp

Op de hoogte blijven?

Elke maand versturen we een lestip met debattips voor in de klas. Wil jij op de hoogte zijn van het nieuwste lesmateriaal? Maandelijks actuele stellingen ontvangen? Meld je dan nu aan!