25 JAAR ERVARING
Over Stichting Nederlands Debat Instituut
Wij zetten al ruim 25 jaar het schooldebat in als leermiddel.
Het vergroot spreek- en luistervaardigheden en versterkt burgerschapsvaardigheden als kritisch denken, argumenteren en respect tonen voor de mening van anderen. Kortom: het geeft jongeren handvatten om zichzelf uit te drukken en nauwkeurig naar de ander te luisteren.
Onze missie
Jongeren vormen hun eigen mening, zijn nieuwsgierig naar andere standpunten
en kunnen hier respectvol het gesprek over aangaan.
Onze visie
Wij dragen bij aan een maatschappij waarin overeenkomsten worden gezocht en verschillen geaccepteerd.
Zo gaan we polarisatie tegen en creëren we wederzijds begrip.
Onze debatactiviteiten
(po, vo en mbo)
> Trainingen in de klas
> Debatdagen op school
> Landelijke toernooien
> Trainingen voor docenten
> Ondersteunend lesmateriaal
> Debatleerlijnontwikkeling
Ons team
Anna Jebose
Trainer
Heeft haar hele middelbare school periode gedebatteerd en kan er geen genoeg meer van krijgen. Ze vindt dat iedereen de kans moet krijgen om de magie van debatteren te ervaren. Daarom geeft ze nu door het hele land trainingen!
Bibi Smaal
Projectmanager Toernooien
Organiseren is haar tweede naam en ze kan geen genoeg krijgen van mapjes, to do lijsten en excel bestanden. Bibi organiseert de debattoernooien en het is haar missie kansenongelijkheid aan te pakken.
Conny Ettema
Trainer
Als leerkracht op een basisschool is Conny dé persoon met kennis over debatteren met jonge kinderen. Haar school won diverse keren het Madurodam Basisschool Debattoernooi!
Davy Kooij
Trainer
Davy werd in 2019 de beste spreker van ROC RijnIJssel en kon daarna niet meer stoppen met debatteren. Hij krijgt de meest stille scholieren aan de praat en de meest drukke scholieren stil.
Historie
Vanaf de oprichting van het Nederlands Debat Instituut in 1998 is het ons streven geweest om de kennis over goed spreken, luisteren en argumenteren in Nederland te verbeteren. De beste plek om dat te doen is op school. Vandaar dat wij vanaf de eerste dag van ons bestaan actief zijn binnen alle lagen van het onderwijs. Het animo van deelnemende scholen groeide met het jaar en er kwam een cultuurverandering in het onderwijs: meer en meer scholen gingen deelnemen aan debatactiviteiten. Het NK Debatteren voor Scholieren groeide uit tot een van de oudste en grootste scholierencompetities van Nederland met deelname meer dan 100 scholen per jaar.
In 2013 hebben wij onze onderwijsactiviteiten ondergebracht in een stichting. Zo kunnen we met behulp van fondsen en andere partners op steeds grotere schaal debatactiviteiten in het onderwijs organiseren. Met onze eigen activiteiten en de ondersteuning van docenten die zelfstandig met debat aan de slag willen, dragen we inmiddels bij aan debatonderwijs voor tienduizenden jongeren per jaar.
Ons bestuur
Roderik van Grieken
Voorzitter
Marieke Kopinsky
Penningmeester
Else van Nieuwkerk
Secretaris
Pieter Idenburg
Algemeen bestuurslid
Bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden, behalve een vergoeding voor gemaakte onkosten. De beloning van medewerkers is gebaseerd op intern ontwikkelde salaristabellen.
Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs
Wij willen dat alle kinderen in Nederland dezelfde kansen krijgen, ongeacht hun achtergrond. Stichting Nederlands Debat Instituut is daarom onderdeel van het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB). SKB is een samenwerkingsverband van vijf maatschappelijke organisaties gericht op het vergroten van kansengelijkheid en het geven van aanvullend burgerschapsonderwijs.
Voor echte kansengelijkheid zijn, naast goed cognitief onderwijs, aanvullende educatieve programma’s gericht op de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren essentieel. Het is van groot belang dat:
- kinderen en jongeren toegang hebben tot het sociaal kapitaal van mentoren, rolmodellen en netwerken;
- ze zich bewust worden van hun eigen talenten en interesses en weten hoe ze die in kunnen zetten;
- ze toegang hebben tot een rijk cultureel leven, zowel om te beleven als om te beoefenen;
- ze kunnen sporten, bewegen en leren hoe je gezond kunt leven;
- ze democratische vaardigheden opdoen en nadenken over hun eigen mening, hoe je die mening goed kunt verwoorden en hoe je om kunt gaan met andersdenkenden.
Helaas is dit voor lang niet alle kinderen het geval. Daarom hebben JINC, Stichting Jong Ondernemen, Stichting Move, Stichting Nederlands Debat Instituut en Petje af de handen ineen geslagen. Gezamenlijk zetten wij ons in om:
- Onze projecten meer en beter op elkaar aan te laten sluiten en zo scholen effectiever te helpen met alles wat kansengelijkheid kan vergroten. In Rotterdam en Utrecht bieden we een aantal scholen in het primair en basisonderwijs een leerlijn aan die bestaat uit projecten van de partners van het SKB.
- De politiek te beïnvloeden om nog meer focus en geld in te zetten op kansengelijkheid voor elk kind, o.a. door middel van goed burgerschapsonderwijs. Zo zijn er gesprekken met het ministerie van OCW en de Gelijke Kansen Alliantie.
- Actief kennis te delen als organisaties onderling, om onze eigen bedrijfsprocessen verder te professionaliseren. Op thema’s als opleiding van personeel, impact meten en communicatie is al een ‘community of practice’ gevormd om onderling te kunnen sparren.
Heb je vragen of opmerkingen over het samenwerkingsverband? Mail dan naar [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Meer weten over het SKB? Kijk op: skbnederland.nl
ANBI-status
Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het ANBI-keurmerk en voldoet aan haar publicatieplicht door hier het Standaardformulier Publicatieplicht te publiceren. Voor meer informatie vind je hieronder ook het jaarplan 2024/2025 en het meeste actuele jaarverslag 2022/2023.
Stichting Nederlands Debat
Instituut heeft de ANBI-status