Met stijlfiguren speechen!

DELEN VIA

Naast argumentatie vinden wij presentatie heel belangrijk en sinds een paar jaar zijn wij, docenten en leerlingen hier steeds meer mee bezig. De reden dat wij dit onderdeel zo belangrijk vinden, is omdat je met debatvaardigheden iederéén moet kunnen overtuigen: niet alleen je mededebaters. We zien dat de presentatie van leerlingen steeds beter wordt en daarom is het tijd om er wat extra uitdaging en verdieping aan toe te voegen onder de naam: Stijl. In het kort is dit het toevoegen van stijlfiguren en humor aan je verhaal, om je argumenten nóg sterker te maken.

Een stijlfiguur of stijlmiddel is het heel bewust gebruiken van een of meer woorden . Dit wordt vooral in de literatuur en de retorica veel gebruikt om een bepaald effect te bereiken. Vaak wil de schrijver of spreker hiermee de aandacht trekken en het publiek op een bepaalde manier naar de situatie laten kijken en op die manier extra nadruk op iets te leggen.

Dit maakt het stijlfiguur dus een heel mooi middel voor het debat! We hebben twintig stijlfiguren op een (alfabetisch) rijtje gezet, mét uitleg en voorbeelden. Een fijn geheugensteuntje om je argumenten nog meer kracht bij te zetten. Ook delen we natuurlijk een tip over hoe je kunt oefenen met stijlfiguren en debatteren.

De volledige lestip met twintig stijlfiguren vind je hier!

Laat het je uitleggen!

Hoe maak je je speech nog overtuigender? In deze clip legt trainer Walter in vijf minuten uit wat ‘stijl’ precies inhoudt en hoe je stijl kunt gebruiken in je speech. Dit doet hij aan de hand van theorie (ethos, pathos en logos) en voorbeelden uit de speech van artiest Typhoon tijdens Keti Koti 2020.

Docententraining | woensdag 13 oktober (hele dag)

Basiscursus

Tijdens de training geven wij handvatten om debatteren op alle leerjaren toe te passen; het is een combinatie van theorie en zelf doen. Het lesmateriaal dat jullie ontvangen is direct te gebruiken in de klas. De training kost € 450,- bij individuele deelname op kantoor. Neem je een collega mee? Leuk! Dan betalen jullie samen € 600,-.

Docententraining | woensdag 26 januari 2022 (middag)

Argumenteren & structureren

Hoe bedenk en maak je inhoudelijk sterke argumenten? En hoe help je je leerlingen nog beter te luisteren, reageren en argumenten te weerleggen? In deze training ga je aan de slag met argumentatietheorieën en -oefeningen. De training kost €200,- bij individuele deelname op kantoor. Neem je een collega mee? Leuk! Dan betalen jullie samen € 350,-.Ook interessant voor jou

  • Camiel is docent maatschappijleer en debatbegeleider op het Mendelcollege. We spraken hem over het verkiezingsdebat op school.

  • Op 22 november gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als je ooit een debattraining hebt gevolgd, dan weet je dat er veel verschillen zijn tussen een verkiezingsdebat en een speldebat in de klas of bij een debatwedstrijd. Wat de belangrijkste verschillen zijn? Dat lees je hier!

  • Stel je voor, je wilt meedoen aan één van onze toernooien. De schoolleiding is akkoord, de treintickets gekocht, en je hebt de stellingen ontvangen. Het enige wat nog nodig is: de debaters. Maar hoe stel je een debatteam samen? Omdat we geregeld terugkrijgen van docenten dat dit soms nog de nodige moeite kost, delen we in deze blog vijf tips om je op weg te helpen!