Debatteren zonder drogredenen

DELEN VIA

Waar drogredenen in het dagelijks leven moeilijk te vermijden zijn (bijna iedereen redeneert wel eens te kort door de bocht), is het gebruiken van drogredenen in een debat echt niet de bedoeling! Het (her)kennen van drogredenen zorgt ervoor dat je ze niet gebruikt waardoor een debat beter wordt. Het is daarnaast een goede manier om argumenten op juistheid te toetsen.

Hieronder vind je twee opdrachten om het herkennen van drogredenen mee te oefenen. Leerlingen worden onder andere aangemoedigd om drogredenen actief te gebruiken: een goede manier om ze nog beter te herkennen en uiteindelijk te vermijden. Daarnaast delen we een handig overzicht van de twaalf drogredenen met voorbeeld én hebben we filmpjes op een rij gezet waarin drogredenen worden gebruikt: van kamerdebatten tot reclames. Zo kun jij met jouw leerlingen op een leuke manier met drogredenen aan de slag!

Advies op maat? Neem contact met ons op!

Poster met 12 drogredenen

Deze handige poster is op A3-formaat gemaakt en kun je uitprinten en ophangen. Op die manier heb je het drogredenoverzicht altijd dichtbij! Elke drogreden heeft een uitleg en voorbeeld.

Artboard 5

Vind de drogreden

Om op een toegankelijke manier te oefenen met het herkennen van drogredenen kun je deze korte meerkeuze-oefening, die uit 5 vragen bestaat, gebruiken. Elke vraag heeft een uitleg over waarom het antwoord goed is, en de andere twee opties fout. Je kunt de oefening individueel laten maken of in groepsverband.

Lesmateriaal - uitgelichte afbeelding1

Video-oefening

Een drogreden lijkt op het eerste gezicht vaak heel aannemelijk. Toch is een drogreden een voorbeeld van foutieve argumentatie, want in een drogreden wordt het standpunt namelijk niet of niet geldig onderbouwd. Wanneer het je lukt om drogredenen te herkennen, zal je kritischer worden als het gaat om uitspraken van andere mensen maar ook die van jezelf. We hebben de 12 belangrijkste drogredenen op een rijtje gezet, met voorbeelden uit de praktijk (veelal politiek) en uitleg.

Blog - drogredenen

Speechen met drogredenen

Drogredenen kennen en herkennen kan best lastig zijn, en hierbij geldt zeker ‘oefening baart kunst’. In plaats van dat leerlingen enkel de drogreden hoeven aan te wijzen, is het in deze oefening de bedoeling dat ze een drogreden ‘verstoppen’ in hun speech! Wil je je leerlingen graag een voorbeeld geven? Die vind je aan het eind van het document over de stelling: Scholen moeten leerlingen betalen om naar school te komen.

Artboard 4 - doorzichtig

Bekijk ons lesmateriaal voor nog meer debatoefeningen voor in de klas!Ook interessant voor jou

  • Stel je voor, je wilt meedoen aan één van onze toernooien. De schoolleiding is akkoord, de treintickets gekocht, en je hebt de stellingen ontvangen. Het enige wat nog nodig is: de debaters. Maar hoe stel je een debatteam samen? Omdat we geregeld terugkrijgen van docenten dat dit soms nog de nodige moeite kost, delen we in deze blog vijf tips om je op weg te helpen!

  • Juni is internationale Pride Month: de maand waarin wereldwijd evenementen worden georganiseerd voor en door LHBTI’ers. Het uitgelezen moment om met je leerlingen het gesprek, of debat, aan te gaan over gender en diversiteit. Maar hoe begin je? In deze blog helpen we je op weg. Zo kun jij gaan debatteren over gevoelige onderwerpen!

  • Tijdens een parlementair debat brengen de eerste twee sprekers van beide teams veel verschillende argumenten en weerleggingen in. Het is aan de derde sprekers om hierin orde te scheppen. Best lastig, want je kan er nooit helemaal op voorbereid zijn. Dus, wat moet je nu precies doen? Dat vertellen we je in deze blog!