TRAINING VOOR DOCENTEN
Schurende gesprekken
Vraag nu een docententraining ‘Debatteren over gevoelige onderwerpen’ aan via Expertisepunt Burgerschap met de subsidieregeling Scholing Schurende gesprekken van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap! Tijdens de training focussen we op schurende onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan thema’s rondom conflict, seksualiteit of racisme. Leerlingen hebben vaak snel een mening paraat, maar hoe zorg je ervoor dat ze deze mening kunnen beargumenteren en respectvol luisteren en reageren? Tijdens de docententraining leer je lastige onderwerpen bespreekbaar te maken in een veilige setting. We behandelen niet alleen de theoretische aspecten van debatteren, maar geven je ook praktische handvatten om direct toe te passen in jouw lessen.
LET OP: de subsidielimiet voor Schurende Gesprekken van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is bereikt. Vraag de training regulier aan via de onderstaande knop
Aan de slag met burgerschapsonderwijs? Met onze debattrainingen geven we hier actief invulling aan. Neem gerust contact op met Mirjam via [email protected] of 035 – 625 20 51 als je meer informatie wilt of vragen hebt.
Op maat
We geven trainingen op basisscholen, middelbare scholen en het mbo. Elke training sluit aan bij het onderwijsniveau van je leerlingen of studenten. In overleg met jou geven we de training vorm. Dit betekent dat we samen de leerdoelen en thema’s voor de training vaststellen. Wil je bijvoorbeeld aan de slag met actuele onderwerpen uit het nieuws of leerlingen oplossingen laten bedenken voor belangrijke vraagstukken? Samen kijken we naar de best passende vorm en inhoud.
21ste-eeuwse vaardigheden
Zitten jouw leerlingen vol meningen en ideeën, maar weten ze niet altijd hoe ze die overtuigend en respectvol moeten overbrengen? Een debattraining helpt ze hierbij op weg. Door middel van theorie en oefening ontwikkelen ze hun spreekvaardigheid, worden ze uitgedaagd zich te verplaatsen in de ander én leren ze samenwerken. Op deze manier is debatteren ook een goede invulling van burgerschaps-onderwijs. Het draagt namelijk bij aan de zelfbewustwording van jongeren en laat ze merken dat hun mening telt.
Daarnaast is debatteren een activerende werkvorm die toepasbaar is binnen elk vak, zoals bijvoorbeeld geschiedenis, aardrijkskunde of biologie. Zo kan je leerlingen laten nadenken over problemen en oplossingen binnen jouw (of hun) vakgebied door middel van een spannend debat!
Veilige sfeer
Debatteren is soms best spannend. Daarom creëren onze ervaren trainers een veilige sfeer waarin er ruimte is voor elke leerling. De stilste leerling durft op te staan en de drukste leerling legt rustig een argument uit. Een debattraining biedt ook de mogelijkheid om gevoelige onderwerpen – op een gecontroleerde manier – bespreekbaar te maken, omdat elk onderwerp vanuit verschillende perspectieven wordt aangevlogen. Onze trainers begeleiden je leerlingen hierbij, zorgen dat er goed naar elkaar geluisterd wordt en dat elkaars grenzen worden gerespecteerd.
Waarom starten met debat in de klas?
Praktische info
Aantal deelnemers?
Deze training is geschikt voor maximaal 15 deelnemers, voor alle docenten in het vo en mbo.
Waar en wanneer?
De training duurt 3 uur. Daarin leren we je alles over het voeren van respectvolle debatten in een veilige omgeving. Jullie zijn van harte welkom op ons kantoor in hartje Amsterdam, maar we komen ook graag bij jou op school langs! De trainingsdatum plannen we in overleg.
Subsidie aanvragen?
De onderwijsinstelling betaalt eerst de training aan de scholingsaanbieder en vraagt daarna subsidie aan bij het Expertisepunt Burgerschap dat namens OCW de regeling beheert.
Let op: de subsidielimiet van het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via Expertisepunt Burgerschap is bereikt. Vraag de training ‘Schurende Gesprekken’ (€ 500,- exclusief 21% btw) aan via de onderstaande knop
Schooldirecteur
“Voor het creëren van een mening heb je taal nodig, debatteren past daarom heel erg goed in ons taalonderwijs.”
Heb je een vraag deze training?
Bel Mirjam via 035-6252051 of neem contact op per mail.